Τεστ Παπανικολάου

Ονομάστηκε έτσι από τον σπουδαίο Έλληνα ιατρό Γεώργιο Παπανικολάου (13 Μαΐου 1883 - 19 Φεβρουαρίου 1962) ο οποίος, το επινόησε.

Αφορά την λήψη επιχρίσματος από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας καθώς και τον ενδοτράχηλο.

Το δείγμα στη συνέχεια, ελέγχεται από τον κυτταρολόγο στο μικροσκόπιο για πιθανές ανωμαλίες στα κύτταρα και για προκαρκινικές αλλοιώσεις ικανές, αν αφεθούν χωρίς παρακολούθηση ή περαιτέρω διερεύνηση/αντιμετώπιση, να οδηγήσουν σε κακοήθη εξαλλαγή. Είναι μια σχετικά ανώδυνη διαδικασία.

Κάθε σεξουαλικώς ενεργή γυναίκα θα πρέπει να υποβάλλεται σε αυτή την εξέταση μία φορά το χρόνο.

Αν το αποτέλεσμα είναι παθολογικό και ανάλογα το είδος της βλάβης των κυττάρων, ακολουθεί πάντοτε κολποσκόπηση (πιο λεπτομερής εξέταση του τραχήλου), ανίχνευση του HPV (Human Papilloma Virus) ιού που ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ήπιες ή χαμηλού κινδύνου αλλοιώσεις στον τράχηλο, συνήθως επανέρχονται μόνες τους στο φυσιολογικό μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Έτσι, σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συστήσει παρακολούθηση και επανάληψη του Τεστ σε 6 μήνες.

Αν οι αλλοιώσεις αυτές δεν έχουν εξαφανιστεί ή επιδεινώθηκαν, ακολουθείται η κατάλληλη επεμβατική θεραπευτική παρέμβαση.