Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση, είναι μία κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από παρουσία περιοχών - εστιών, ειδικών αλλοιώσεων λόγω, συσσώρευσης κυττάρων που προέρχονται από τη μήτρα. Έχουν τα κύτταρα αυτά, « μεταναστεύσει » κατά την περίοδο, από το ενδομήτριο.

Φυσιολογικά, τα κύτταρα που επενδύουν εσωτερικά τη μήτρα, εφόσον δεν έχει γίνει σύλληψη, αποβάλλονται κάθε μήνα με την περίοδο και διοχετεύονται προς τα έξω, διά μέσω του τραχήλου, στον κόλπο και το αιδοίο.

Στην περίπτωση της ενδομητρίωσης, διοχετεύονται προς την εξωτερική επιφάνεια της μήτρας, των σαλπίγγων, των ωοθηκών ή του εντέρου.

Κάθε μήνα, οι εστίες αυτές των ενδομητρικών κυττάρων έστω και σε έκτοπη θέση, ανταποκρίνονται κανονικά στα ορμονικά ερεθίσματα και λειτουργούν όπως το ενδομήτριο. Έτσι, στο μηνιαίο κύκλο αλλά και ενδιάμεσα από αυτόν, προκαλούν έντονες ενοχλήσεις και επειδή δεν μπορούν να απομακρυνθούν από τις νέες τους θέσεις, ευνοούν την εμφάνιση αιμορραγίας, οιδήματος και ουλώδους ιστού.

Αιτίες

 • Η κληρονομικότητα μέσα στην οικογένεια π.χ. μαμά, αδερφή, θεία με την ίδια κατάσταση
 • Η διατροφή η πλούσια σε ζωικά λίπη που περιέχουν για παράδειγμα διοξίνες, οι οποίες επιδρούν στην ορμονική ισορροπία
 • συσχέτιση με ιστορικό ανοσολογικής παθήσης
 • διαφόρων τύπων θεωρίες για παλίνδρομη έμμηνη ρύση, κτλ.

Συμπτώματα

 • Πόνος έντονος χαμηλά στην κοιλιά, στην διάρκεια της περιόδου
 • «Βαριά» και πολυήμερη περίοδος
 • Αιμορραγίες ανάμεσα στις περιόδους
 • Διάρροια, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμός (φούσκωμα)
 • Κυστίτιδα, ερεθισμός της ουροδόχου κύστης
 • Πόνος κατά τη διάρκεια και μετά την επαφή
 • Υπογονιμότητα

Διάγνωση  :    Με τη μέθοδο της  Λαπαροσκόπησης. Ο Γυναικολόγος κ Βαμβακάρης, έχει ασχοληθεί με την διάγνωση αλλά και αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης, πολλά χρόνια. Όπου χρειάζεται, χορηγεί την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ενώ, άλλωτε, παρεμβαίνει χειρουργικά  – ανάλογα με τη βαρύτητα, την έκταση της νόσου, την ηλικία και την ύπαρξη υπογονιμότητας.

O Γυναικολόγος Μαιευτήρας κ. Γιάννης Βαμβακάρης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης “La Sapienza”. Το 2001 στην Μεγάλη Βρετανία έλαβε τον τίτλο του Μαιευτήρα- Χειρουργού - Γυναικολόγου, μετά από την εκπαίδευση του σε μεγάλες γυναικολογικές και Μαιευτικές Κλινικές του Λονδίνου (KINGSTON Hospital, GRAVESEND Hospital, MAYDAY UNIVERSITY Hospital ) από γνωστούς και καταξιωμένους Καθηγητές της Γυναικολογίας - Μαιευτικής. Εξειδικεύτηκε κοντά στον παγκοσμίου φήμης Prof. Kypros Nicolaides, και κατέχει πιστοποίηση από το Fetal Medicine Foundation του Λονδίνου ( KINGS COLLEGE Hospital ) στην Εμβρυομητρική Ιατρική, Μαιευτική και Γυναικολογική υπερηχογραφία, Προγεννητικό έλεγχο Εμβρυική Καρδιολογία. Επίσης, έχει ειδικευτεί και έχει πολυετή εμπειρία, σε τομείς που αφορούν: Παθολογία αιδοίου & τραχήλου – Κολποσκόπηση, Γυναικολογική Λαπαροσκοπική Χειρουργική - Λαπαροσκόπηση – Υστεροσκόπηση, Έλεγχο υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (IVF). Σήμερα, συνεργάζεται με τις πιο σύγχρονες ιδιωτικές Γενικές  Γυναικολογικές & Μαιευτικές Κλινικές της Αθήνας, και ιδιαίτερα, με την υπερσύγχρονη Γυναικολογική & Μαιευτική κλινική ΡΕΑ.

Test Γονιμότητας -30%

Αποκτήστε ολοκληρωμένο πακέτο γονιμότητας με
έκπτωση -30% για όλο τον Απρίλιο και Μάιο.

Δείτε περισσότερα

faliro

Αθήνα

Αγ. Αλεξάνδρου 22 & Θέτιδος 18, Παλαιό Φάληρο
Τ. +30 210 98 83 283
F. +30 210 98 83 251

faliro

Σύρος

Μυστρά 4, Ερμούπολη, Σύρος
Τ. +30 22810 88088