Παθολογία τραχήλου μήτρας

Με τον όρο παθολογία του τραχήλου, εννοούνται οι καλοήθεις αλλά, και, κακοήθεις αλλοιώσεις που εντοπίζονται στον τράχηλο της μήτρας.

Συνήθεις, καλοήθεις αλλοιώσεις που εντοπίζονται στην περιοχή, είναι:

 • οι πολύποδες
 • τα ινομυώματα

Πολύποδες στον τράχηλο της μήτρας.
Είναι μορφώματα καλοήθη, που μοιάζουν συνήθως σαν μίσχος και δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ή μπορεί να επιφέρουν μικρή αιμορραγία από τον κόλπο, μετά την επαφή. Αποκαλύπτονται κατά τη γυναικολογική εξέταση και η θεραπεία τους, είναι η χειρουργική αφαίρεσή τους. 

Ινομυώματα στον τράχηλο της μήτρας.
Είναι καλοήθη μορφώματα μισχωτά συνήθως. Αν αυξηθούν σε μέγεθος, μπορεί να επεκταθούν προς τον κόλπο, και να προκαλέσουν πόνο και αίσθημα πίεσης χαμηλά στη κοιλιά, ειδικά, στην περίοδο. Η πιθανότητα να εξαλλαγούν σε σάρκωμα, είναι πολύ μικρή ( 0,5% ). Ο Γυναικολόγος κ Βαμβακάρης, συνιστά αρχικά παρακολούθηση και ανάλογα την περίπτωση, το χρόνο που πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά.

Αλλοιώσεις στο επιθήλιο του τραχήλου της μήτρας - Δυσπλασίες  (cin)       
Οι αλλοιώσεις αυτές στα κύτταρα, οφείλονται κυρίως σε λοίμωξη από τον ιό HPV, τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (human papilloma virus -HPV). Oι κυτταρικές βλάβες εντοπίζονται στο επιθήλιο επιφανειακά, ή εξαπλώνονται βαθύτερα οπότε ανάλογα βαρύτερη, είναι και η ενδοεπιθηλιακή βλάβη. Οι δυσπλασίες ταξινομούνται σε ελαφρού, μέτριου ή πιό σοβαρού βαθμού, σύμφωνα με τη βαρύτητά τους (CIN1, CIN2, CIN3). 

Ο Γυναικολόγος κ Βαμβακάρης, ανάλογα με τη βαρύτητα των ευρημάτων που καταγράφονται στο τέστ Παπανικολάου, ενημερώνει αναλυτικά τη γυναίκα για το αποτέλεσμα, την περαιτέρω διερεύνηση και την αντιμετώπιση. Στις ελαφρού τύπου αλλοιώσεις, συνήθως συνιστά προληπτικά, κολποσκόπηση (λεπτομερέστερη εξέταση του τραχήλου, του κόλπου και αιδοίου) παρακολούθηση και επανάληψη του τέστ Παπανικολάου, μετά από ένα 6μηνο. Συνήθως, οι ήπιες αλλοιώσεις σε ποσοστό 80%, αυτοιώνται.

Στις δυσπλασίες που παραμένουν σταθερές ή επιδεινώνονται εκτός από τα παραπάνω, ο κ Βαμβακάρης, λαμβάνει πάντα μικρές βιοψίες οι οποίες, στέλνονται για ιστολογική εκτίμηση. Πάντα δε, στις σοβαρού βαθμού αλλοιώσεις, η θεραπεία που ακολουθεί είναι η χειρουργική αφαίρεση της βλάβης. Ο γιατρός ενημερώνει ότι αν μείνει χωρίς εξαίρεση, η αλλοίωση μπορεί να οδηγήσει σε κακοήθεια.

Μικρή ενημέρωση για τον ιό HPV (Human Papillomavirus)

 • υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ιού HPV, υψηλού ή χαμηλού κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν σε ανάπτυξη δυσπλασίας ή κακοήθειας.
 • μεταδίδεται συχνότερα με την σεξουαλική επαφή
 • προκαλεί τα οξυτενή κονδυλώματα στα εξωτερικά γεννητικά όργανα (μαλακά, μικρά, σαρκώδη οζίδια) 
 • συχνότερα, απουσιάζουν τα οξυτενή κονδυλώματα ενώ, υπάρχει ''σιωπηλή'' HPV λοίμωξη στον τράχηλο της μήτρας
 • οι άντρες όταν προσβάλλονται, είναι κυρίως φορείς του ιού και λιγότερο εμφανίζουν οξυτενή κονδυλώματα
 • μόλυνση από HPV μπορεί να αφορά εκτός του γεννητικού συστήματος και τον πρωκτό, αλλά και τον στοματοφάρυγγα, και στα δύο φύλα
 • το προφυλακτικό προστατεύει, αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει εντελώς, την μετάδοση του ιού
 • υπάρχουν ειδικές μοριακές εξετάσεις ανίχνευσης της λοίμωξης από τον ιό
 • υπάρχει ειδικό εμβόλιο για τα κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών 

Ο περισσότερο ασφαλής τρόπος προστασίας για να "μην κολλήσει" κανείς την λοίμωξη, είναι η μονογαμική σχέση. Υπάρχει και ακόμα ''καλύτερος'', η πλήρης αποχή από το σεξ, αλλά, στην πλειοψηφία μας οι άνθρωποι ευτυχώς, δεν είμαστε ένθερμοι σε αυτό το ενδεχόμενο.

Χαρείται τη ζωή και τις απολαύσεις της !  Εμείς, στο Femina, είμαστε εδώ για να σας παρέχουμε ενημέρωση και φροντίδα!

O Γυναικολόγος Μαιευτήρας κ. Γιάννης Βαμβακάρης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης “La Sapienza”. Το 2001 στην Μεγάλη Βρετανία έλαβε τον τίτλο του Μαιευτήρα- Χειρουργού - Γυναικολόγου, μετά από την εκπαίδευση του σε μεγάλες γυναικολογικές και Μαιευτικές Κλινικές του Λονδίνου (KINGSTON Hospital, GRAVESEND Hospital, MAYDAY UNIVERSITY Hospital ) από γνωστούς και καταξιωμένους Καθηγητές της Γυναικολογίας - Μαιευτικής. Εξειδικεύτηκε κοντά στον παγκοσμίου φήμης Prof. Kypros Nicolaides, και κατέχει πιστοποίηση από το Fetal Medicine Foundation του Λονδίνου ( KINGS COLLEGE Hospital ) στην Εμβρυομητρική Ιατρική, Μαιευτική και Γυναικολογική υπερηχογραφία, Προγεννητικό έλεγχο Εμβρυική Καρδιολογία. Επίσης, έχει ειδικευτεί και έχει πολυετή εμπειρία, σε τομείς που αφορούν: Παθολογία αιδοίου & τραχήλου – Κολποσκόπηση, Γυναικολογική Λαπαροσκοπική Χειρουργική - Λαπαροσκόπηση – Υστεροσκόπηση, Έλεγχο υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (IVF). Σήμερα, συνεργάζεται με τις πιο σύγχρονες ιδιωτικές Γενικές  Γυναικολογικές & Μαιευτικές Κλινικές της Αθήνας, και ιδιαίτερα, με την υπερσύγχρονη Γυναικολογική & Μαιευτική κλινική ΡΕΑ.

Test Γονιμότητας -30%

Αποκτήστε ολοκληρωμένο πακέτο γονιμότητας με
έκπτωση -30% για όλο τον Απρίλιο και Μάιο.

Δείτε περισσότερα

faliro

Αθήνα

Αγ. Αλεξάνδρου 22 & Θέτιδος 18, Παλαιό Φάληρο
Τ. +30 210 98 83 283
F. +30 210 98 83 251

faliro

Σύρος

Μυστρά 4, Ερμούπολη, Σύρος
Τ. +30 22810 88088