Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι μία φυσιολογική κατάσταση στην οποία, εγκαθίσταται μόνιμη διακοπή της λειτουργίας των ωοθηκών, με αποτέλεσμα την απουσία εμμήνου ρήσεως. Εμφανίζεται με την πάροδο του χρόνου καθώς η γυναίκα μεγαλώνει και η συνήθη ηλικία, είναι ανάμεσα στα 49 - 52 έτη για τις Ελληνίδες.

Μιλάμε για εμμηνόπαυση όταν η γυναίκα παρουσιάζει :

 • απουσία περιόδου για διάστημα τουλάχιστον, 12 μηνών
 • αυξημένα επίπεδα της θυλακιοτρόπου ορμόνης ( FSH ) 

Συμπτώματα στην φάση αυτή είναι :

 • διαταραχές σταδιακά, της περιόδου, μεγάλα μεσοδιαστήματα χωρίς περίοδο και τελικά απουσία της
 • συχνός πονοκέφαλος
 • αϋπνία, διαταραχή στις συνήθεις συνήθειες του ύπνου
 • αύξηση του σωματικού βάρους
 • ξηρότητα του κόλπου, ενόχληση ή πόνος στην επαφή
 • εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, εναλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος ( ζέστη- ψύχος )
 • νευρικότητα, ευερεθιστότητα, μεταπτώσεις στη διάθεση

Όλα τα παραπάνω ανάλογα την περίπτωση, βιώνονται είτε πιό ήπια, είτε περισσότερο ενοχλητικά από τη γυναίκα. Ο Γυναικολόγος κ Βαμβακάρης, σεβόμενος την ιδιαίτερη φύση της γυναίκας, είναι δίπλα της, συστήνοντας  ως απαραίτητα-αρχικά, τα παρακάτω :

 •  πλήρη ορμονικό έλεγχο, γενικές αιματολογικές εξετάσεις, έλεγχο του θυρεοειδούς, ειδικές εξετάσεις  ( CA 125, CEA, CA 15-3, CA 19-9 )
 •  γυναικολογική εξέταση
 •  εξέταση των μαστών και απεικονιστικό έλεγχο με μαστογραφία
 •  μέτρηση οστικής πυκνότητας

Αφού όλα τα παραπάνω είναι συμβατά με τη φάση που περνάει η γυναίκα, προτείνονται ειδικά φυτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, όλης αυτής ''της ορμονικής αναταραχής''. Είναι ακίνδυνα και βοηθούν. Δίδονται και άλλα  σκευάσματα που ''αναζωογονούν'' τοπικά, το γεννητικό σύστημα της γυναίκας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, σημαντικότατο ρόλο παίζει η ίδια η γυναίκα. Το σοφό "ποτέ μην τα παρατάς", εδώ ισχύει. Πρώτα η υγεία, μετά η περιποίηση της εξωτερικής εμφάνισης, η σχέση με τον σύντροφο, η χαρά που απορρέει από την απόλαυση της στιγμής με τον εαυτό της, την οικογένεια, τους φίλους, τα ενδιαφέροντά της, την ευεξία της σωματικής άσκησης και τόσα άλλα...Η κάθε γυναίκα μπορεί να διαχειριστεί από μόνη της, τις μικρές αλλαγές. Είναι μέρος της ζωής, η οποία έτσι και αλλιώς, συνεχίζεται!

O Γυναικολόγος Μαιευτήρας κ. Γιάννης Βαμβακάρης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης “La Sapienza”. Το 2001 στην Μεγάλη Βρετανία έλαβε τον τίτλο του Μαιευτήρα- Χειρουργού - Γυναικολόγου, μετά από την εκπαίδευση του σε μεγάλες γυναικολογικές και Μαιευτικές Κλινικές του Λονδίνου (KINGSTON Hospital, GRAVESEND Hospital, MAYDAY UNIVERSITY Hospital ) από γνωστούς και καταξιωμένους Καθηγητές της Γυναικολογίας - Μαιευτικής. Εξειδικεύτηκε κοντά στον παγκοσμίου φήμης Prof. Kypros Nicolaides, και κατέχει πιστοποίηση από το Fetal Medicine Foundation του Λονδίνου ( KINGS COLLEGE Hospital ) στην Εμβρυομητρική Ιατρική, Μαιευτική και Γυναικολογική υπερηχογραφία, Προγεννητικό έλεγχο Εμβρυική Καρδιολογία. Επίσης, έχει ειδικευτεί και έχει πολυετή εμπειρία, σε τομείς που αφορούν: Παθολογία αιδοίου & τραχήλου – Κολποσκόπηση, Γυναικολογική Λαπαροσκοπική Χειρουργική - Λαπαροσκόπηση – Υστεροσκόπηση, Έλεγχο υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (IVF). Σήμερα, συνεργάζεται με τις πιο σύγχρονες ιδιωτικές Γενικές  Γυναικολογικές & Μαιευτικές Κλινικές της Αθήνας, και ιδιαίτερα, με την υπερσύγχρονη Γυναικολογική & Μαιευτική κλινική ΡΕΑ.

Test Γονιμότητας -30%

Αποκτήστε ολοκληρωμένο πακέτο γονιμότητας με
έκπτωση -30% για όλο τον Απρίλιο και Μάιο.

Δείτε περισσότερα

faliro

Αθήνα

Αγ. Αλεξάνδρου 22 & Θέτιδος 18, Παλαιό Φάληρο
Τ. +30 210 98 83 283
F. +30 210 98 83 251

faliro

Σύρος

Μυστρά 4, Ερμούπολη, Σύρος
Τ. +30 22810 88088