Εξέταση του μαστού

Οι μαστοί, είναι σύμβολο θηλυκότητας, και σχετίζονται άμεσα με τον αισθησιασμό της γυναίκας όσο, και με την μητρότητα. Γι αυτό, οφείλουμε να τους προσέχουμε…

Η εξέταση του μαστού, γίνεται για να αποκλειστεί η ύπαρξη κάποιου ογκιδίου ( ινοαδένωμα, κακοήθεια ) ή μαστίτιδα.

Ο προληπτικός έλεγχος του μαστού, περιλαμβάνει :

  • την λήψη ενός καλού ατομικού και οικογενειακού ιστορικού
  • την κλινική εξέταση, δηλαδή την επισκόπηση και ψηλάφηση των μαστών
  • Υπερηχογράφημα
  • Ψηφιακή μαστογραφία

Στο femina, ο Γυναικολόγος κ Βαμβακάρης στα πλαίσια της γυναικολογικής εξέτασης, περιλαμβάνει πάντα και το υπερηχογράφημα των μαστών, το οποίο, γίνεται οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, συστήνει να γίνεται καλύτερα, μεταξύ της 8ης – 11ης ημέρας του κύκλου γιατί, οι μαστοί είναι λιγότερο ευαίσθητοι.  Η εξέταση αυτή μπορεί να γίνει και σε πολύ νεαρές γυναίκες, γιατί, δεν έχει ακτινοβολία ενώ, στις ηλικίες άνω των 35 – 40 γίνεται συμπληρωματικά, με την ψηφιακή μαστογραφία (ετήσιος προληπτικός έλεγχος)

 Ο κ Βαμβακάρης θεωρεί πολύ σημαντική την αυτοεξέταση των μαστών, από την ίδια τη γυναίκα κάθε μήνα, μετά το τέλος της περιόδου ( 8η – 10η μέρα ). Κανένας δεν γνωρίζει καλύτερα από την ίδια το σώμα της και τις πιθανές αλλαγές που συμβαίνουν στην διάρκεια του κύκλου, και όχι μόνο.Την συνιστά επισταμένως, άσχετα αν υπάρχει θετικό ή όχι, οικογενειακό ιστορικό.

Ψηφιακή μαστογραφία
Ενώ το υπερηχογράφημα ανιχνεύει αν υπάρχουν κυστικές ή συμπαγείς αλλοιώσεις στους μαστούς, η ψηφιακή μαστογραφία, μπορεί να ανιχνεύσει ευκρινώς ψηλαφητά ογκίδια ή άλλα ευρήματα εξαιρετικά μικρού μεγέθους, τα οποία δεν μπορούν να εκτιμηθούν με άλλο τρόπο. Πρέπει να γνωρίζετε για την εξέταση που σας συνέστησε ο γιατρός σας, τα παρακάτω :

  • η πρώτη σας μαστογραφία, πρέπει να γίνει μεταξύ 35 – και 40 ετών, και έκτοτε μία φορά το χρόνο ( ετήσιος προληπτικός έλεγχος )
  • παίρνεται πολύ χαμηλή δόση ακτινοβολίας, που δεν σας βλάπτει
  • συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση τυχόν κακοήθειας σε πολύ αρχικό στάδιο, οπότε και αντιμετωπίζεται έγκαιρα
  • γίνεται μεταξύ της 4ης-10ης ημέρας από την αρχή του κύκλου ενώ, σε γυναίκες που δεν έχουν περίοδο σε κάποια σταθερή ημέρα, κάθε χρόνο
  • οπωσδήποτε μην ξεχνάτε ότι αν υπάρχει βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, η μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται 10 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία στη οποία, εμφανίστηκε η κακοήθεια, στο μέλος της οικογένειας.
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ