Προγεννητικός έλεγχος

Για κάθε γυναίκα που ονειρεύεται να γίνει μητέρα και να αποκτήσει ένα υγιές μωράκι, ο ασφαλής δρόμος, είναι ένας :

Ο προγεννητικός έλεγχος και μάλιστα σε εμάς στο femina, από τον πλέον εξειδικευμένο στον Προγεννητικό έλεγχο, Μαιευτήρα- Γυναικολόγο κ Βαμβακάρη.

Η πολύχρονη εμπειρία του στον Προγεννητικό έλεγχο αφορά, στην ιατρική παρακολούθηση της γυναίκας, την περίοδο πριν από τη σύλληψη, την επίτευξη και την πορεία της εγκυμοσύνης της σε όλα τα στάδια -εβδομάδα με εβδομάδα- καθώς, και στην επιμελή παρακολούθηση, της ομαλής ανάπτυξης του εμβρύου.

Ο προγεννητικός έλεγχος αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την πρόληψη και ελαχιστοποίηση σοβαρών παθολογικών καταστάσεων τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.

Ο προγεννητικός έλεγχος είναι μία σειρά από εξετάσεις, τις οποίες καλό θα ήταν να ξεκινήσετε να κάνετε, προτού κιόλας μείνετε έγκυος αλλά, και στην περίπτωση, που ήδη έχει ξεκινήσει η εγκυμοσύνη σας.

Στα πλαίσια του Προγεννητικού ελέγχου, οι αρχικές σας εξετάσεις, θα μας δώσουν μια εικόνα για την γενικότερη κατάσταση της υγείας σας, αλλά, και για πιο ειδικά θέματα, ανάλογα το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό σας.
Αυτές αφορούν αρχικά, αιματολογικό έλεγχο που περιλαμβάνει :

 • Γενική εξέταση αίματος και ούρων
 • Προσδιορισμό της ομάδας αίματος & του ρέζους
  Η ύπαρξη του παράγοντα ρέζους είναι σημαντική γιατί, αν το ρέζους του μωρού είναι θετικό και της μητέρας, αρνητικό, είναι πολύ πιθανόν, να αναπτυχθούν αντισώματα κατά των ερυθρών αιμοσφαιρίων του νεογνού. Αν κυοφορήσει άλλο μωρό, τα αντισώματα της πρώτης εγκυμοσύνης θα καταστρέψουν τα αιμοσφαίρια του επόμενου παιδιού, προκαλώντας αιμολυτική αναιμία. Στην περίπτωση αυτή, χορηγείται στη μητέρα ένεση αντι-D ανοσοσφαιρίνης ρέζους.
 • Βιοχημικός έλεγχος για την λειτουργία του ήπατος, των νεφρών, του σακχάρου, του θυρεοειδούς κτλ
 • Έλεγχος για ερυθρά
  Αν δεν υπάρχει ανοσία, η γυναίκα, θα πρέπει να εμβολιαστεί πριν μείνει έγκυος, περίπου 3 μήνες πριν συλλάβει. Η προσβολή κατά τη διάρκεια της κύησης από ερυθρά, είναι σοβαρή κατάσταση, με κίνδυνο για έμβρυο
 • Έλεγχος για ηπατίτιδα Β
  Μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και το αίμα. Αν η μητέρα είναι φορέας του ιού, μπορεί να το μεταδώσει στο νεογνό κατά τον τοκετό. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει το μωρό να εμβολιαστεί αμέσως, μετά τη γέννηση.
 • Έλεγχος για σύφιλη
  Σήμερα, εμφανίζεται σπάνια, αλλά ίσως να έχετε προσβληθεί παλιότερα και χωρίς συμπτώματα και χωρίς να το γνωρίζετε, μεταδίδεται στο νεογνό. Αν η εξέταση βρεθεί θετική, η νόσος θεραπεύεται εγκαίρως, με αντιβιοτικά.
 • Έλεγχος για HIV AIDS
 • Έλεγχος για κληρονομικές ασθένειες όπως, η μεσογειακή αναιμία – κληρονομικής μορφής αναιμία-
  Αν το παιδί κληρονομήσει το γονίδιο της μεσογειακής αναιμίας από τον ένα γονέα, τότε θα είναι απλά φορέας, χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας. Αν και οι δύο γονείς του παιδιού είναι φορείς, το παιδί πιθανώς, να πάσχει από τη νόσο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, γίνεται επιβεβαίωση της υγείας του εμβρύου, με τη μέθοδο CVS (χοριακές λάχνες) ή αμνιοπαρακέντηση.
 • Έλεγχος για κυστική ίνωση
  Είναι η πιο συχνά κληρονομούμενη νόσος στην Ελλάδα. Προκαλεί σοβαρές διαταραχές στην λειτουργία των πνευμόνων, των ιδρωτοποιών αδένων κτλ με περαιτέρω επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή του πάσχοντος. Αν ο ένας από τους δύο γονείς φέρει το παθολογικό γονίδιο, το παιδί που θα γεννηθεί θα είναι υγιές, και θεωρείται φορέας της νόσου. Αν και οι δύο γονείς φέρουν το γονίδιο, τότε το παιδί θα πάσχει από τη νόσο.

Οι παραπάνω εξετάσεις αφορούν εσάς αποκλειστικά, και κάποιες από αυτές όπως, η γενική εξέταση του αίματος ή των ούρων, η μέτρηση του σακχάρου ή οι ορμόνες του θυρεοειδούς κτλ. θα χρειαστεί να επαναληφθούν στην πορεία της εγκυμοσύνης σας, ανάλογα τις οδηγίες του κ Βαμβακάρη.

Το δεύτερο πολύ πολύ σημαντικό, μέρος του Προγεννητικού ελέγχου το οποίο, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, εμπειρία αλλά και τον κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό, αφορά στην παρακολούθηση, σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης, του εμβρύου και φυσικά και εσάς.

Πιο συγκεκριμένα, στη φάση αυτή, ο προγεννητικός έλεγχος έχει σκοπό:

 • τον έλεγχο της ομαλής εξέλιξης της κύησης
 • τη διάγνωση σοβαρών ανωμαλιών του εμβρύου
 • την εκτίμηση και διάγνωση πιθανών γενετικών βλαβών
 • τη διάγνωση χρωμοσωματικών ανωμαλιών
 • τη διάγνωση γενετικών νοσημάτων

Ο Προγεννητικός έλεγχος, χωρίζεται σε μη επεμβατικό και επεμβατικό (όπου απαιτείται)

Ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος περιλαμβάνει μια σειρά από ειδικά υπερηχογραφήματα όπως, η αυχενική διαφάνεια, διάφορες ειδικές μετρήσεις όπως, η μέτρηση του μήκους του τραχήλου, ειδική αιματολογική εξέταση το PAPP-A κτλ
Αυτές οι μετρήσεις, μαζί με το PAPP-A και συνυπολογίζοντας και την ηλικία της μητέρας, αξιολογούνται από τον γιατρό σας, και καθησυχάσουν σχετικά με την υγεία του εμβρύου και της κύησης.
Εννοείται και ότι, σε κάθε μαιευτική εξέταση κατά την πορεία της εγκυμοσύνης, εκτιμάται, το μέγεθος και η σύσταση του τραχήλου (για να αποκλειστεί η πιθανότητα πρόωρου τοκετού) και ελέγχεται επίσης, η αρτηριακή πίεση της εγκύου (προκειμένου να αποκλειστεί η προεκλαμψία -μία επικίνδυνη κατάσταση για τη μητέρα και το έμβρυο που σχετίζεται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης της μητέρας).Ειδικά το τελευταίο, γίνεται με τη μέτρηση μιας ειδικής πρωτεΐνης, στο αίμα και τον έλεγχο με υπερήχους Doppler στις μητριαίες αρτηρίες σας.

Ο επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος, όπου αποφασίσει ο γιατρός σας ο κ Βαμβακάρης, ότι έχει ένδειξη να γίνει, περιλαμβάνει την αμνιοπαρακέντηση και τον έλεγχο του καρυότυπου με χοριακές λάχνες. Οι εξετάσεις αυτές είναι ανώδυνες, μικρής διάρκειας, τις πραγματοποιεί ο ίδιος ο κ Βαμβακάρης σε συνεργασία με εσάς, στο femina, και ανιχνεύουν τυχόν, χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο έμβρυο που σχετίζονται με το σύνδρομο Down και επίσης, ανιχνεύουν πάνω από 120 σύνδρομα-νοσήματα.

Η επιστημονική κατάρτιση, σε συνδυασμό με την πείρα από τις πολυάριθμες εγκυμοσύνες και την διαφορετικότητα της κάθε περίπτωσης, μας δίνει το πλεονέκτημα και την αυτοπεποίθηση να σας προσκαλέσουμε, να μας εμπιστευτείτε.

Μαζί θα ξεκινήσουμε, και παρέα με εσάς και το μωράκι σας που αναπτύσσεται, θα φτάσουμε με ασφάλεια να συναντηθούμε στο τέλος αυτής, της τόσο σημαντικής και όμορφης περιόδου!

ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΚΥΗΣΗΣ

Προγεννητικός έλεγχος

Preloader
 • 1η – 6η εβδομάδα

  1η – 6η εβδομάδα

  Συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σας!

  Με μεγάλη μας χαρά, ο γιατρός και το προσωπικό του Γυναικολογικού Κέντρου Femina, υποδεχόμαστε μία ακόμα μέλλουσα μητέρα.

 • 6η – 13η εβδομάδα

  6η – 13η εβδομάδα

  Σε αυτό το χρονικό διάστημα γίνεται το Υπερηχογράφημα της Αρχόμενης Κύησης και αρχικές εξετάσεις Προγεννητικού Ελέγχου.

  Μέσα στις πρώτες 6 – 8 εβδομάδες πρέπει να γίνει υπερηχογράφημα για επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης, της εμφύτευσης του εμβρύου στη μήτρα και της καρδιακής λειτουργίας του και μικροβιολογικές εξετάσεις της μέλλουσας μητέρας, για τη γενικότερη εκτίμηση της υγείας της.

 • 11η – 14η εβδομάδα

  11η – 14η εβδομάδα

  Σε αυτό το χρονικό διάστημα γίνεται το Υπερηχογράφημα της Αυχενικής Διαφάνειας και εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης (β-hCG) και της πρωτεΐνης PAPP-A.

  Ακόμη, σε αυτήν την ηλικία κύησης γίνεται η Λήψη Τροφοβλάστης (λήψη χοριακών λαχνών CVS). Στα πλαίσια της εξέτασης αυτής γίνεται λήψη ενός μικρού τμήματος του πλακούντα (χοριακές λάχνες). Οι χοριακές λάχνες περιέχουν το ίδιο γενετικό υλικό με το αναπτυσσόμενο έμβρυο και συνεπώς με την εξέταση αυτή μπορούμε να προσδιορίσουμε τη γενετική σύσταση του εμβρύου στο εργαστήριο.

 • 16η – 20η εβδομάδα

  16η – 20η εβδομάδα

  Η αμνιοπαρακέντηση είναι μία διαγνωστική επεμβατική εξέταση -πολύ σημαντική- που γίνεται για την ανίχνευση τυχόν χρωμοσωματικών ανωμαλιών του εμβρύου, οι οποίες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης γενετικών ασθενειών, όπως π.χ. το σύνδρομο Down.

 • 21η – 25η εβδομάδα

  21η – 25η εβδομάδα

  Το υπερηχογράφημα 2ου επιπέδου ελέγχει την ανάπτυξη του εμβρύου χάρη στις μετρήσεις της διαμέτρου και της περιμέτρου του κρανίου, της κοιλιάς και των μηρών (οστά των μηρών).

  Ελέγχει λεπτομερώς τη μορφολογία στα διάφορα όργανα για τον εντοπισμό ενδεχόμενης ανωμαλίας.

  Παρατηρεί τον καρδιακό ρυθμό και τη συμπεριφορά του εμβρύου.

  Μελετάται επίσης το μήκος της τραχήλου, το πάχος του πλακούντα, ο όγκος του αμνιακού υγρού και ο ομφάλιος λώρος.

 • 32η – 34η εβδομάδα

  32η – 34η εβδομάδα

  Η εξέταση που μας καθησυχάζει για την ομαλή λειτουργία του πλακούντα είναι η εξέταση Doppler. Με τη χρήση του υπερήχου Doppler μπορεί να μετρηθεί η ροή του αίματος στον ομφάλιο λώρο.