Κλιμακτήριος

Η κλιμακτήριος είναι μία φυσιολογική φάση στην ζωή της γυναίκας, με μικρές σταδιακές αλλαγές…

Πρόκειται για το χρονικό διάστημα που προηγείται της μόνιμης διακοπής της περιόδου, και μπορεί να ξεκινήσει από 2 έως και 10 χρόνια πριν.

Στην έναρξη της κλιμακτηρίου, σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα και συνήθως, ακολουθεί την ηλικία που η μητέρα της γυναίκας, ”μπήκε” στην κατάσταση αυτή.

H γυναίκα παρουσιάζει διαταραχές στην περίοδό της, δηλ. μεγαλύτερη ή μικρότερη αιμορραγία στην περίοδο, περισσότερες ή λιγότερες ημέρες περιόδου, αίμα ενδιάμεσα, παροδικές εφιδρώσεις, διαταραχές στις συνήθειες του ύπνου ή της διάθεσης, κτλ.

Ο Γυναικολόγος κ Βαμβακάρης, συζητάει πάντα εκτενώς την κάθε περίπτωση, και λαμβάνοντας υπόψιν και το ατομικό /οικογενειακό ιστορικό της γυναίκας, μετά από την απαραίτητη γυναικολογική εξέταση, συνιστά μία σειρά από εξετάσεις όπως:

  • πλήρη ορμονολογικό έλεγχο  (FSH, LH, E2, PRL)
  • γενική εξέταση αίματος, σάκχαρο
  • ορμονικό έλεγχο του θυρεοειδούς
  • σίδηρο και φερριτίνη
  • και άλλες πιο ειδικές όπως, δείκτες  ( CΑ 125, CA 15-3, CEA, CA 19-9 )

Έτσι, ο Γιατρός έχει μία πιό ολοκληρωμένη εικόνα για την υγεία της γυναίκας οπότε και είναι σε θέση να την ενημερώσει και να την καθοδηγήσει σχετικά.

Η σωστή διατροφή, η τακτική άσκηση, η διατήρηση ενός σταθερού ‘’ωραρίου’’ ύπνου, η διατήρηση της ποιότητας στην συντροφική σχέση, το γενικότερο ενδιαφέρον για τη ζωή και τις εκπλήξεις της, είναι παράγοντες που βοηθούν σε μεγάλο βαθμό, την ομαλή μετάβαση σε μία πιό ώριμη αλλά, καθόλου βαρετή περίοδο της ζωής.

Επίσης, αν σε κάποιες περιπτώσεις, η γυναίκα νιώθει λίγο περισσότερο δυσάρεστα στην καθημερινότητά της, χορηγούνται ήπια φυτικά συμπληρώματα.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ