Αιματολογικός έλεγχος

Στα πλαίσια του προγεννητικού ελέγχου, γίνονται οπωσδήποτε αιματολογικές εξετάσεις.

Ο αιματολογικός έλεγχος περιλαμβάνει :

 • Γενική εξέταση αίματος
 • Προσδιορισμό της ομάδας αίματος & του ρέζους
  Η ύπαρξη του παράγοντα ρέζους είναι σημαντική γιατί, αν το ρέζους του μωρού είναι θετικό και της μητέρας, αρνητικό, είναι πολύ πιθανόν, να αναπτυχθούν αντισώματα κατά των ερυθρών αιμοσφαιρίων του νεογνού. Αν κυοφορήσει άλλο μωρό, τα αντισώματα της πρώτης εγκυμοσύνης θα καταστρέψουν τα αιμοσφαίρια του επόμενου παιδιού, προκαλώντας αιμολυτική αναιμία. Στην περίπτωση αυτή, χορηγείται στη μητέρα ένεση αντι-D ανοσοσφαιρίνης ρέζους.
 • Βιοχημικός έλεγχος για την λειτουργία του ήπατος και των νεφρών
 • Έλεγχος για ερυθρά
  Αν δεν υπάρχει ανοσία, η γυναίκα, θα πρέπει να εμβολιαστεί πριν μείνει έγκυος, περίπου 3 μήνες πριν συλλάβει. Η προσβολή κατά τη διάρκεια της κύησης από ερυθρά, είναι σοβαρή κατάσταση, με κίνδυνο γιά το έμβρυο.
 • Έλεγχος για ηπατίτιδα Β
  Μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και το αίμα. Αν η μητέρα είναι φορέας του ιού, μπορεί να το μεταδώσει στο νεογνό κατά τον τοκετό. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει το μωρό να εμβολιαστεί αμέσως, μετά τη γέννηση.
 • Έλεγχος για σύφιλη
  Σήμερα, εμφανίζεται σπάνια, αλλά ίσως να έχετε προσβληθεί παλιότερα χωρίς συμπτώματα και χωρίς να το γνωρίζετε, μεταδίδεται στο νεογνό. Αν η εξέταση βρεθεί θετική, η νόσος θεραπεύεται εγκαίρως, με αντιβιοτικά.
 • Έλεγχος για HIV AIDS
 • Έλεγχος για κληρονομικές ασθένειες όπως, η μεσογειακή αναιμία  – κληρονομικής μορφής αναιμία.
  Αν το παιδί κληρονομήσει το γονίδιο της μεσογειακής αναιμίας από τον ένα γονέα, τότε θα είναι απλά φορέας, χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας.   Αν και οι δύο γονείς του παιδιού είναι φορείς, το παιδί πιθανώς, να πάσχει από τη νόσο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, γίνεται επιβεβαίωση της υγείας του εμβρύου, με τη μέθοδο CVS ( χοριακές λάχνες ) ή αμνιοπαρακέντηση.
 • Έλεγχος για κυστική ίνωση
  Είναι η πιο συχνά κληρονομούμενη νόσος στην Ελλάδα. Προκαλεί σοβαρές διαταραχές στην λειτουργία των πνευμόνων, των ιδρωτοποιών αδένων κτλ με περαιτέρω επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή του πάσχοντος. Αν ο ένας από τους δύο γονείς φέρει το παθολογικό γονίδιο, το παιδί που θα γεννηθεί θα είναι υγιές, και θεωρείται φορέας της νόσου. Αν και οι δύο γονείς φέρουν το γονίδιο, τότε το παιδί θα πάσχει από τη νόσο.

Με τον ενδελεχή αιματολογικό προγεννητικό έλεγχο, εμείς στο femina, είμαστε ασφαλείς, ότι ”βαδίζουμε” σωστά…έπονται τα υπόλοιπα…

ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ