Οι πολύποδες του τραχήλου της μήτρας, είναι καλοήθεις όγκοι που εμφανίζονται στην επιφάνεια που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας.
Το μέγεθός τους ποικίλει από μερικά χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά. Η συχνότητά τους είναι μεγάλη: Μία στις τέσσερις γυναίκες.
Εμφανίζονται σε οποιαδήποτε ηλικία και πιο συχνά, στις γυναίκες που έχουν διαταραχές περιόδου και σε γυναίκες 40-50 ετών. Συνδέονται με τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης, την κληρονομικότητα, την παχυσαρκία.
Οι πολύποδες αποτελούν συχνή αιτία υπογονιμότητας και η αφαίρεσή τους αυξάνει πάνω από 80% την πιθανότητα φυσιολογικής κύησης.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πολύποδες της μήτρας μπορούν να επηρεάσουν την εμφύτευση του εμβρύου ή να προκαλέσουν αποβολή. Αυτό ισχύει κυρίως για μεγάλους πολύποδες ή για εκείνους που βρίσκονται στην περιοχή του ενδομητρίου, όπου το έμβρυο πρέπει να προσκολληθεί.
Άλλοι πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές από τους πολύποδες της μήτρας, είναι:
Υπερβολική αιμορραγία, ειδικά κατά τη διάρκεια ή μετά την περίοδο. Κάποιες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν αιμορραγία μεταξύ περιόδων ή ακόμα και μετά τη σεξουαλική επαφή.
Κίνδυνος Καρκίνου: Αν και είναι συνήθως καλοήθεις, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να εξελιχθούν σε καρκίνο του ενδομητρίου ειδικά σε γυναίκες που είναι στην εμμηνόπαυση
Αντιμετώπιση των πολύποδων:
Η θεραπεία για τους πολύποδες της μήτρας εξαρτάται από το μέγεθος, τη θέση και τα συμπτώματα που προκαλούν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν οι πολύποδες δεν προκαλούν προβλήματα, μπορεί να αρκεί η παρακολούθησή τους.
Ωστόσο, εάν προκαλούν αιμορραγία, πόνο ή προβλήματα γονιμότητας, ή αν υπάρχει υποψία ότι μπορεί να είναι καρκινικοί, συστήνεται η αφαίρεσή τους με διάφορες μεθόδους τις οποίες ο Γυναικολόγος Δρ. Γιάννης Βαμβακάρης, εφαρμόζει στο Ιατρείο:
- Υστεροσκόπηση: Μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία στην οποία εισάγεται ένα υστεροσκόπιο μέσω του κόλπου και της μήτρας για να αφαιρεθούν οι πολύποδες.
- Διαγνωστική απόξεση: Αν χρειαστεί, μπορεί να γίνει αφαίρεση των πολύποδων μέσω της διαδικασίας απόξεσης (D&C).
Οι γυναίκες με πολύποδες της μήτρας πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του Δρ. Γ. Βαμβακάρη για τη συχνότητα με την οποία πρέπει να πραγματοποιούν επίσκεψη στο Ιατρείο για εκτίμηση της κατάστασης ώστε να είναι ασφαλείς.