Στάδια Εγκυμοσύνης – 1ο 3μηνο εγκυμοσύνης

Συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σας !  Είμαστε μαζί σας, σε όλο αυτό το «ξεχωριστό» ταξίδι…

1ο τρίμηνο εγκυμοσύνης
(0 – 12 εβδομάδες)

Οι αλλαγές στη εξωτερική εμφάνιση, κατά το 1ο 3μηνο της εγκυμοσύνης, δεν είναι ιδιαίτερα εμφανείς.Η κοιλιά σας δεν φαίνεται ότι έχει αρχίσει να φουσκώνει, παρά ελάχιστα προς το τέλος – αρχές του 2ου 3μήνου. Το στήθος σας, το αισθάνεστε πρησμένο, και λιγότερο ή περισσότερο ευαίσθητο.

Ενδέχεται σιγά σιγά, να παρουσιάζετε αυξημένη κούραση, υπνηλία και κατά τη διάρκεια της ημέρας, έμετο ή ναυτία, ιδίως το πρωί, και επίσης, μεταπτώσεις στη διάθεση και κυκλοθυμία. Όλα αυτά, αποτελούν τα συνήθη συμπτώματα την περίοδο αυτή. Μην σας ανησυχούν.

Δώστε προσοχή στη διατροφή σας, στο βάρος σας που πρέπει να παραμείνει σταθερό, κόψτε το κάπνισμα και το αλκοόλ και προσέχετε τις απότομες κινήσεις. Αυτή την περίοδο, στο σώμα σας επικρατούν πολλές και έντονες ορμονικές αλλαγές και είσαστε ιδιαίτερα, ευαίσθητη και ευάλωτη. Σιγά σιγά με την πάροδο των ημερών, το σώμα εξισορροπεί από μόνο του, και η κατάσταση γίνεται πιό ήρεμη.

Το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι πολύ καθοριστικό, για την ανάπτυξη του παιδιού σας. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του Γυναικολόγου σας κ Βαμβακάρη, αποφύγετε την άσκοπη λήψη φαρμάκων και προβείτε, στον απαραίτητο έλεγχο που απαιτείται γιά εσάς, και το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Συγκεκριμένα, στο 1ο τρίμηνο, θα πρέπει να προγραμματίσετε απαραίτητα τρείς επισκέψεις σε εμάς, στο femina και μάθετε γιατί:

Μέσα στις πρώτες 6 – 8 εβδομάδες πρέπει να γίνει υπερηχογράφημα για επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης, της εμφύτευσης του εμβρύου στη μήτρα και της καρδιακής λειτουργίας του και μικροβιολογικές εξετάσεις της μέλλουσας μητέρας, για τη γενικότερη εκτίμηση της υγείας της.

Μεταξύ της 8ης – 10ης εβδομάδας γίνεται υπερηχογράφημα για τον έλεγχο της ανάπτυξης του εμβρύου, και επανεξέταση της καρδιακής του λειτουργίας.

Στο 1ο 3μηνο γίνεται επίσης, υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και το PAPP-A.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ